Forum voor schapen pagina
Startpagina.nl Dochters op alfabet Categorieen Voor kids Luister radio Kijk TV Meer Startpagina

schapen.startpagina.nl/prikbord

U kunt geen nieuwe berichten plaatsen op dit prikbord.

Ga naar discussie: VorigeVolgende
Ga naar: DiscussielijstNieuw berichtZoekenLog inPrint
 • Uitgeklapt op datum • Uitgeklapt met draadjes

gedrag schapen

Gepost door: Bernadette ()
Datum: 09 juli 2005 11:30

Kan iemand mij vertellen waar ik iets kan vinden over het gedrag van schapen en dan rammen in het bijzonder?
Ik ben op zoek naar hoe schapen zich ten opzichte van elkaar gedragen. Is er in een kudde spraken van 'rangen en standen' of is een ram gewoon de baas.
Is het bokken naar elkaar (niet alleen door de ram, maar ik zie de andere schapen dit onderling ook doen) een vorm van plaatsbepalen in de groep?

Wij hebben sinds een jaar schapen (overgenomen toen we onze boerderij kochten) en hebben ook een ram gekocht. Als het even kan willen we deze ram een aantal jaren houden. Het is een swifter, heeft van zichzelf een vreselijk lief karakter maar komt op een leeftijd dat hij soms wil laten weten wie de baas is (hij is ruim een jaar oud).

Nu zoeken wij naar een vorm van 'corrigeren' die voorkomt dat we echt in een machtstrijd terecht komen, omdat we denken dat het dan alleen maar van kwaad tot erger wordt. We leren het gedrag al aardig herkennen en proberen er dan vooraf op in te spelen. Een enkele keer lukt dit niet, tja en dan?

Wij hebben het laatste jaar gemerkt dat schapen beslist geen domme dieren zijn, maar kun je schapen iets 'leren', zoals je bij bv. honden en ook wel paarden doet, of moet je een schaap gewoon als schaap behandelen en hoe is dat dan?

Nog een vraag, een ram die op een gegeven moment gaat bokken is dat dan structureel of is dit nog gebonden aan een periode. Ik kan me zo voorstellen dat een ram die niet 'aan zijn trekken komt' behoorlijk vervelend kan worden.
Wij willen hem het liefst constant bij andere schapen laten lopen, het is en blijft toch een kuddiedier. Hebben anderen hier ervaring mee of het nog scheelt of een ram in een groep loopt of alleen?

Goed al met al een heel verhaal, ik heb al wel gezien dat er eerder over 'vervelende' rammen is gesproken, maar vaak zijn dat situaties dat rammen al vervelend zijn, en dat is die van ons (nog) niet.

Ben benieuwd naar reacties.


Onderwerp Geschreven door Gepost
  gedrag schapen
Bernadette 09/07/2005 11:30
 

Re: gedrag schapen

Tjark 09/07/2005 16:36
 

Re: gedrag schapen

Bernadette 09/07/2005 20:50
 

Re: gedrag schapen

Linda V 09/07/2005 22:22
 

Re: gedrag schapen

Bernadette 10/07/2005 09:53
Ga naar: •DiscussielijstZoekenLog in
Sorry, je hebt geen toestemming voor het posten van berichten in dit forum.
 
Privacy- en cookiebeleid - Copyright - Disclaimer - Alle dochters - Dochters per categorie - Forum en chatregels - Contact
© 1998-2011 Startpagina B.V. - schapen.startpagina.nl - onderdeel Sanoma Media Netherlands groep